Hafriyat, genel anlamı ile inşaat alanlarında yapılan kazı ve benzeri işlemler sonucunda ortaya çıkan moloz gibi malzemelerin taşınmasıdır. Bu malzemeler uygun alanlara taşınarak boşaltılır. İnşaat alanlarındaki temel açma, kanalizasyon, çukur kazma gibi işlemler iş güvenliği açısından oldukça dikkat edilmesi gereken işlemlerdir. Bu nedenle bu işlemlerin iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerine göre yapılması gerekmektedir. Hafriyat boşaltma, bu işlemlerin sonucunda meydana gelmekte olup, ilgili düzenlemelere uygun yapılması iş ve çevre sağlığı açısından son derece gereklidir.
Yapılan inşaat işlemleri sonucunda ortaya çıkan atık moloz ve benzeri maddeleri alandan uzaklaştırabilmek için öncelikle bu alanda uzman bir hafriyat firması ile anlaşma sağlamak gerekmektedir. Bu hizmeti gerekli uygun koşulları yerine getirerek sağlayan pek çok firma bulunmakta ve bu firmalar belirli ücretler karşılığında bu hizmeti vermektedir.
Uzman kişilerin bu işi yapmaları oldukça önemlidir. Bunun sebebi kazı alanlarından çıkabilecek atıkların kimyasal içerme durumunun söz konusu olması ya da toprağın bozulmasına yol açabilecek atıklar olmasıdır. Bu zararlı atıklar çevreye ve dolaylı yoldan ise hayvan ve insan sağlığına tehdit oluşturabilir. Bu nedenle uygun teknik analiz ve destek ile yapılması gerekmektedir. Hafriyat araçları olarak kullanılan makinelerden bazıları buldozer, yükleyici, ekskavator ve skreyper olmaktadır. Bu makineler yine uzman kişiler tarafından gerekli can ve mal kayıplarına yol açmayacak şekilde önlemler alınarak kullanılmalıdır.